Search

Γιατί είναι σημαντικό να έχει ο σκύλος σου αυτοπεποίθηση;

Updated: Sep 4, 2020


Στο #mynewdog αγαπάμε τους οπτιμιστές σκύλους. Τους #σκύλους που δεν φοβούνται να εξερευνήσουν το άγνωστο, πατάνε γερά στα πόδια τους, είναι ψύχραιμοι μπροστά σε νέες προκλήσεις και έχουν #αυτοπεποίθηση.

Δυστυχώς, πολλές φορές έχουμε ακούσει τη φράση "πρέπει να σπάσεις τον τσαμπουκά του σκύλου". Οι φοβισμένοι σκύλοι είναι και πιο υποταγμένοι εξάλλου. Είναι όμως αυτό σωστό;

Η σχέση μας με τον σκύλο μας πρέπει να είναι #συνεργατική. Όταν είμαστε εμείς #ισορροπημένοι και του συμπεριφερόμαστε με αγάπη και υπομονή, είναι κι αυτός πιο ισορροπημένος. Σκοπός δεν είναι να ανταγωνιζόμαστε για τη θέση του "αρχηγού", αλλά να συμπορευόμαστε και να συνεννοούμαστε χωρίς φωνές και #μάλωμα. Σκοπός είναι να διδάξουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε να κάνει στη θέση αυτού που δεν θέλουμε. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι βασικό να εμπνέουμε #εμπιστοσύνη και όχι #φόβο.


Πώς όμως ξεχωρίζουμε ένα σκύλο που έχει αυτοπεποίθηση από κάποιον που δεν έχει;

Ένας σκύλος γεμάτος αυτοπεποίθηση δεν φοβάται να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Είναι πιο θαρραλέος σε νέα περιβάλλοντα και μπορεί να κρίνει καλύτερα τι πρέπει να κάνει σε αμφιλεγόμενες καταστάσεις π.χ να πλησιάσει ή όχι έναν #σκύλο που δεν φαίνεται και πολύ φιλικός.


Γιατί τελικά χρειάζεται ένας σκύλος την αυτοπεποίθηση;

Όταν ένας σκύλος έχει αυτοπεποίθηση είναι πιο αυτόνομος και μαθαίνει πιο εύκολα. Μπορεί να καταλάβει ευκολότερα τι του δείχνουμε και να το επαναλάβει με μεγαλύτερη άνεση από έναν διστακτικό σκύλο. Τα πάντα στον κόσμο ενός σκύλου μπορεί να αποδειχθούν "καλά" ή "κακά", φιλικά ή εχθρικά, θετικά ή τρομακτικά. Αυτό εξαρτάται από το πόσο #αισιόδοξοι είναι. Τα πάντα μπορούν δυνητικά να τον τρομάξουν. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε ενισχύσει όσο γίνεται την ανοχή του δημιουργώντας μια ισχυρή προσωπικότητα.


Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω την αυτοπεποίθηση του σκύλου μου;

Το καλό είναι ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται. Είναι σαν ένας μυς που όσο τον εξασκείς τόσο δυναμώνει. Μπορείς λοιπόν να τη χτίσεις με τους παρακάτω τρόπους:


- Σπάσε τη #ρουτίνα

Από τη γέννησή τους οι σκύλοι έχουν μάθει να κινούνται με προβλέψεις. Προβλέπουν πού είναι η μαμά τους, πού βρίσκεται το γάλα και η φωλιά και ακολούθως προβλέπουν πότε θα φάνε, πότε θα πάνε βόλτα και πότε θα γυρίσουμε από τη δουλεία. Αυτό δεν είναι πάντα καλό γιατί, όπως κι εμείς, όταν περιμένουμε κάτι γεμίζουμε με ένταση και όταν φτάσει η στιγμή να γίνει είμαστε ήδη εξαντλημένοι.

Οι σκύλοι που δεν έχουν μια σταθερή ρουτίνα προσαρμόζονται πιο εύκολα σε οποιαδήποτε #καθημερινότητα. Μερικοί τρόποι να σπάσεις τη ρουτίνα είναι:

α) Να σταματήσεις να ταΐζεις το σκύλο σου από το μπωλ. Μπορείς να χρησιμοποιείς #snuffle mat (δες εδώ τι είναι αυτό και γιατί το χρειάζεσαι), να κρύβεις το #φαγητό σε #παιχνίδια ή μέσα στο σπίτι. Επίσης μπορείς να σπας το φαγητό σε μερίδες και να του το δίνεις #εκπαιδεύοντάς τον.

β) Να αλλάξεις την ώρα της #βόλτας σας.

γ) Να αλλάξεις τις ώρες που έρχεσαι και φεύγεις από το #σπίτι.

δ) Να διαφοροποιήσεις τις ασκήσεις της #εκπαίδευσής σας. Μπορείς να αλλάξεις τη σειρά των #ασκήσεων, τη διάρκεια και τον τόπο στον οποίο τις κάνετε.

ε) Να χρησιμοποιήσεις αντικείμενα του χώρου με διαφορετικό τρόπο. Πχ να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου να ανεβαίνει με τα μπροστά πόδια σε μια καρέκλα, να περνάει από κάτω, να πηδάει από πάνω κλπ.


-Κάντε καινούριες γνωριμίες

Μην διστάσετε να γνωρίσετε στο σκύλο σας καινούρια #σκυλάκια, μέρη και ανθρώπους. Βγείτε, κοινωνικοποιηθείτε και φροντίστε να συνδυάσετε τις συνευρέσεις με ευχάριστα γεγονότα και ερεθίσματα.


-Εκπαιδεύστε τον θετικά.

Με τη θετική εκπαίδευση ο σκύλος κερδίζει πολλά εκτός από αυτοπεποίθηση αλλά τώρα θα εστιάσουμε σε αυτήν.

Αν έχετε ποτέ δοκιμάσει να μάθετε κάτι στον σκύλο σας με επιβράβευση μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μόλις κατάλαβε τι προσπαθούσατε να του μάθετε το έκανε μετά με μεγάλη χαρά. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι του αρέσει αυτό που κρατάτε αλλά η όλη διαδικασία. Το γεγονός ότι πέτυχε κάτι και επιβραβεύεται γι' αυτό.


-Παίξτε!

Το #παιχνίδι προσδίδει μια ευχάριστη νότα στην όλη διαδικασία, όπως και η εκπαίδευση όταν γίνεται με τον σωστό, #θετικό τρόπο, και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μερικά παιχνίδια όπως η ιελκυστίνδα, το #κυνηγητό, το #κρυφτό, το παιχνίδι με το #μπαλάκι και η ελαφριά #πάλη μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση του σκύλου σας.


-Δώστε του ευκαιρίες να εξερευνήσει

Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι που μπορείτε να κάνετε ειδικά για σκυλάκια που φοβούνται τους ήχους είναι να γεμίσετε με μεταλλικά κουτάκια έναν κουβά ο οποίος θα είναι ριγμένος στο πλάι και στο βάθος του να είναι γεμάτος με #λιχουδιές. Ο σκύλος στην προσπάθειά του να φτάσει τις λιχουδιές θα κάνει θόρυβο τον οποίο θα συνδυάζει με κάτι θετικό.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα διάδρομο από αλουμινόχαρτο, πιο κάτω τσόχα, διάφορα εμπόδια, γρασίδι και άλλες υφές και παίρνοντάς τον με το λουράκι του να τον οδηγείτε ήρεμα πάνω σε όλα αυτά αφήνοντάς τον πάντα να μυρίζει.


#εκπαίδευση #σκύλος #θετικά #θετικήεκπαίδευση #θετικηεκπαιδευση #σκύλων #σκύλοι #παχνίδια


109 views2 comments
Εγράψου για να λαμβάνεις στο email σου άρθρα, προσφορές και το δωρεάν ebook!