Search

Πώς διαχειριζόμαστε τη φοβία και την επιθετικότητα στην θετική εκπαίδευση σκύλων

Updated: Dec 16, 2020
Η πιο συχνή ερώτηση που παίρνω στο γκρουπ μου στο Facebook Συμβουλές εκπαίδευσης σκύλων έχει να κάνει με #επιθετικότητα ή #φοβία προς άλλα ζώα ή ανθρώπους. Αποφάσισα λοιπόν να πω μερικά πράγματα εδώ.

Το πρώτο πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε πότε ο #σκύλος μας θα εκδηλώσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά για να τον "διορθώσουμε". Αυτό μειώνει την εμπιστοσύνη του και την #αυτοπεποίθησή του. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την αυτοπεποίθηση του σκύλου σου εδώ. Επίσης του δίνει να καταλάβει ότι πράττει σωστά και αντιδράει στο ερέθισμα εφόσον το συνδυάζει με κάτι αρνητικό, τη διόρθωση. Αν κάθε φορά που βλέπει έναν σκύλο και αντιδράει επειδή τον φοβάται, εμείς τον πνίγουμε, συνδυάζει το τράβηγμα στο λαιμό του με τον σκύλο. Επίσης, ακόμη και να σταματήσει η #ανεπιθύμητη #συμπεριφορά, τα #συναισθήματά του δεν θα αλλάξουν. Απλά θα έχει οδηγηθεί σε #μαθημένη #αβοηθησία (learned helpessness).

Το να αφήνουμε ένα σκύλο να εκδηλώσει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά μας πάει μόνο πίσω. Όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να επαναληφθεί στο μέλλον.

Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε καταστάσεις που ζορίζουν το σκύλο μας.

Το δεύτερο, είναι η #παρατήρηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πότε ο σκύλος μας αντιδράει. Σε ποια απόσταση και σε τι συνθήκες. Πόσο έντονο είναι το ερέθισμα; Το σημείο που ο σκύλος μας αντιδράει ονομάζεται #κατώφλι (threshold). Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται μονίμως πίσω απ' αυτό. Αν αυτό είναι ανέφικτο σε ορισμένες περιπτώσεις, τότε χρησιμοποιούμε περισπασμούς. Δεν βασιζόμαστε όμως σε αυτό. Ένα σημάδι ότι ο σκύλος μας βρίσκεται πολύ κοντά και μπορεί να αντιδράσει είναι ότι δεν δέχεται φαγητό.

Η σημασία της λιχουδιάς σε τέτοιες ασκήσεις έχει τεράστια σημασία. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια λιχουδιά που ο σκύλος μας λατρεύει και δεν παίρνει σε καμία άλλη περίπτωση.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε εξάσκηση σε στροφές U εκτάκτου ανάγκης (emergency U turns). Αυτό σημαίνει δηλαδή να διδάξουμε στον σκύλο μας ότι κάποιο σύνθημα ή η ελαφριά πίεση στο λουρί σημαίνει ότι αλλάζουμε κατεύθυνση. Πρέπει να παρακινούμε πάντα τον σκύλο μας με ζωηρή φωνή για να γυρίσει όχι μόνο για να του τραβήξουμε την #προσοχή μακριά απ' το ερέθισμα αλλά και για να το κάνουμε μια #ευχάριστη #εμπειρία. Φυσικά όταν ο σκύλος μας γυρίσει και μας ακολουθήσει στην αλλαγή κατεύθυνσης τον επιβραβεύουμε με φαγητό ή παιχνίδι και με τη φωνή μας. Αυτές οι στροφές βοηθούν πολύ σε περίπτωση που ένα ερέθισμα περάσει πολύ κοντά μας χωρίς να το έχουμε προβλέψει και ο σκύλος αναστατωθεί. Για να μπορέσει να λειτουργήσει όμως εκείνη την ώρα θα πρέπει να έχουμε κάνει αρκετή εξάσκηση πριν χωρίς ερέθισμα.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε είναι κυρίως η #αλλαγή #συσχετισμού (counter conditioning) σε συνδυασμό με #συστηματική #απευαισθητοποίηση. Πηγαίνουμε με τον σκύλο μας σε ένα σημείο που περνάει αυτό που φοβάται πχ παιδάκια σε μεγάλη απόσταση και όσο μένει ήρεμος #επιβραβεύουμε την ηρεμία με μια ξεχωριστή λιχουδιά που του αρέσει πολύ. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε #κλίκερ μαρκάροντας την οπτική επαφή που έχει με το ερέθισμα αν και προσωπικά στη συγκεκριμένη περίπτωση προτιμώ να χρησιμοποιώ λέξεις όπως το "ναι" για να σηματοδοτήσω την επιθυμητή συμπεριφορά γιατί η φωνή μου θα είναι πάντα διαθέσιμη ενώ το κλίκερ μπορεί όχι. Χρειάζεται όμως προσοχή να μαρκάρουμε τη στιγμή που ο σκύλος μας είναι ήρεμος και όχι νευρικός. Με τον καιρό ο σκύλος μαθαίνει να γυρίζει σε εμάς μόλις ακούσει τη λέξη γιατί περιμένει την επιβράβευση του. Αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, αφού έχουμε τελειοποιήσει αυτό το στάδιο περιμένουμε αφού ο σκύλος έχει κοιτάξει το ερέθισμα να γυρίσει προς εμάς και τότε να μαρκάρουμε και να δώσουμε τη λιχουδιά. Εάν ο σκύλος δεν γυρνάει σε εσάς αυξήστε την απόσταση.

Μια ακόμη μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει πολύ είναι η #BAT της Grisha Stewart. Μπορείτε να βρείτε βίντεο στο YouTube για το πώς γίνεται ή να αγοράσετε τα βιβλία της για περισσότερες λεπτομέρειες.

Θυμηθείτε ότι η μείωση της απόστασης, μεταξύ του σκύλου και του ερεθίσματος πρέπει να γίνει πολύ #σταδιακά. Επίσης κάτι που επίσης μπορεί να επηρεάσει τον σκύλο σας εκτός απ' την απόσταση είναι η ένταση του ερεθίσματος και ο χρόνος έκθεσης σε αυτό.

Αυτές οι ασκήσεις συνήθως είναι κάτι που οι κηδεμόνες δεν μπορούν να καταφέρουν μόνοι γιατί δεν γνωρίζουν από #γλώσσα #σώματος του σκύλου, συνεπώς και το πότε είναι έτοιμος να αντιδράσει κι έτσι προχωρούν πολύ γρήγορα. Εάν δυσκολεύεστε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.


Για περισσότερες #συμβουλές για φοβικούς σκύλους μπορείτε να δείτε το βίντεό μου εδώΕγράψου για να λαμβάνεις στο email σου άρθρα, προσφορές και το δωρεάν ebook!